Till vår BLOGG: Hantverk och arkitektritningar.

2018-07-04    Per Ekberg – Senior Arkitekt – Bygglovsbutiken i Göteborg:

Per Ekberg 2018 text 1500Bygglovsbutiken – en bakgrund och en framtid.

För snart femton år sedan startade jag arkitektkontoret Bygglovsbutiken, på Eklandagatan mitt inne i centrum av Göteborg. Eftersom jag år en Chalmersutbildad husbyggnadsarkitekt ville jag nu med min tidigare bakgrund från bygghandeln se arkitektjobbet på ett lite annorlunda sätt. Det skulle handla om helt vanliga människors behov att få hjälp med att bygga och bygga till hus.  Att hantera större projekt som jättelika bostadsområden och operahus var ingenting för mig. Det kan säkert andra göra bättre.

Eftersom jag är ”uppfödd på en brädgård” – på den egna släktens byggmaterialhandel i Göteborg föll det sig naturligt att rita projektera, rita och bygga för det som vi idag stolt kallar ”helt vanliga unika människor”. Min väg till dagens välrenommerade Bygglovsbutiken var lång och omfattande, byggande och byggmaterial lärde jag mig redan i unga år, jag fortsatte med att under 1980 till 2004 – under 14 år driva en stor butik/utställning för kökstillverkaren Marbodal. Jag fungerade som företagsledare, säljare och köksplanerare, jag kunde produkterna och var dessutom utbildad arkitekt. Även då var min inriktning konsumentkunder och vad är egentligen smartare än att senare i livet starta en “arkitektbutik” som har vissa likheter med ett arkitektkontor. …kanske lite mer tillgängligt…

skissbokAtt starta Bygglovsbutiken visade sig vara ett lyckokast, efter femton år på Eklandagatan är företaget är nu väletablerat som ett ledande företag för i första hand tillbyggnader av hus och villor. Att bygga till hus har blivit ett ganska naturligt val nu när familjer växer och huset har blivit för trångt. Alternativen är ju att köpa ett större hus eller att bygga ett helt nytt hus. Kan ju bli ganska kostsamt.

original - bild fasad till atte ers snigel -svvVi ser att vi behövs – det är ibland  lite komplicerat med tillbyggnader, ofta ställer myndigheterna samma krav på t ex tillgänglighet som för helt nya hus. (kallas ofta handikappkrav). De nya ”förenklade” byggreglerna ( Attefallsreglerna )  från 2014 har inte gjort det lättare i praktiken för vanliga husägare som vill bygga ut huset – ibland snarare tvärt om.  Dessa politiker…

Bra omdömen.

vårt sätt att tänka hus 750 pxDessa rader är starten på lite funderingar om småskaligt byggande från mig och övriga i TEAM Bygglovsbutiken i Göteborg. Vi håller hantverket högt, men en uppdaterad variant av hantverk där olika CAD-program hjälper oss en bit på vägen. Allt ska vara på riktigt, inga kulisser. Spelar ingen roll om det är ett nytt hus eller en tillbyggnad. Det ska finnas riktig yrkeskunskap i projekten hela vägen – som arkitekt, som byggare och som kontrollansvarig. Det är nog därför vi får så goda omdömen, en hel del kunder kommer tillbaka, ibland med fler utbyggnader på samma hus som tidigare, ibland i nya hus och ibland med helt nya familjebildningar…

Per Ekberg

2018-07-08    Per Ekberg Senior arkitekt Bygglovsbutiken i Göteborg:

Per Ekberg 2018 text 1500HOUSE on demand.

Fortsatta tankar under någon slags semester. Vårt Totalprojekt HOUSE on demand börjar du hitta sin slutgiltiga form. Det var för oss ett naturligt steg att kunna erbjuda allt från “ax till limpa” både när det gäller våra tillbyggnader och nu det som vi kommer att lite krut på under hösten – Nybyggnader av villor i Göteborg med omnejd. Websidan houseondemand.se är nu uppdaterad och vi kommer att inrikta oss också på att rita och bygga nya villor med egna byggare. Vi har fått en ny förstärkning i en rutinerad Arkitekt – Andreas Lindblom som kommer att vara lika mycket inriktad på “bygga till huset” som att “bygga nytt hus”. Vi har också märkt en markant ökning av önskemål om hjälp med avstyckningar av fastigheter  (tomtdelningar). Kan ju vara intressant för oss – det ska ju ritas och byggas ett hus på den nya fastigheten framöver…

Vi har också märkt att påbyggnader / taklyft efterfrågas allt mer, kan ibland vara lite svårare att få igenom bygglovet hos kommunen med ändrad byggnadshöjd på huset, ibland lite klurigare rent tekniskt att bygga, men vi har genom åren projekterat ett tiotal med lyckat resultat. Vi är extra noga med att få korrekt information om det gamla huset innan vi startar denna typ av projekt och våra byggare kan den speciella tekniken.

Våra medarbetare nedan – Andreas och Peter kommer också att vara aktiva på denna blogg.

2018-08-27    Andras Lindblom – Arkitekt SAR/MA:

andreas Lindblom 2018 text 1500Tankar om vårt hantverk.

För att se möjligheterna med ett husprojekt måste man först fastställa dess begränsningar. Det kan tyckas lite motsägelsefullt i en kreativ process, men för att tänka utanför ramarna måste det trots allt finnas ramar. Vissa förutsättningar är mer eller mindre huggna i sten, såsom max tillåten byggnadshöjd. Andra skapar man själv och är inte minst ett sätt att komma igång med arbetet. Det svåra är att veta vilka av dessa man sedan skall rucka på eller bryta mot. Ofta är det nyttigt att ställa sig frågan vad som händer om man gör precis tvärtom.

Den bästa lösningen är den som kombinerar rationellt byggande och effektiv planering med en värdefull rumsupplevelse. En sådan lösning växer fram i lika stor utsträckning i sektion (vertikal genomskärning) som i plan (horisontell genomskärning), och är det som kan göra ett hus till arkitektur. För mig har arkitektur alltid varit likställt med rum, och då talar jag inte nödvändigtvis om fyra väggar. Hur rör man sig genom huset? Vad händer på vägen?

När en byggnad blir riktigt lyckad samverkar rummet och det yttre som en självklar helhet. Alltför ofta upplever jag att såväl rum som teknik nedvärderas i det som byggs till förmån för påklistrade yteffekter. Ett hus måste utvecklas med utgångspunkt i användaren, i människokroppen, med tekniken som medel. Det som syns utåt – vi kan kalla det fasaderna – är den sista biten som faller på plats. Det viktiga är att allt som byggs har ett syfte.

Peter Stranderman – certifierad Kontrollansvarig och byggnadstekniker:

peter Standerman 2018 text 1500

 

Comments are closed.